Mısır Başkenti: Başkent kavramı, bir devletin yönetim merkezi olan şehir şeklinde tanımlanabilir. Bir ülkedeki hükûmet merkezidir. Bazı yönetim şekillerinde, başkent hükümdarın sürekli ikamet ettiği şehri temsil eder. Bir ülke, yönetim biçimine ve politik nedenlerden dolayı birden fazla başkent tayin edebilmektedir. Diplomatik ilişki içerisinde bulunulan ülkelerin büyükelçilikleri gibi yetkinlikler genellikle ülkelerin başkentinde yer alır.
Mısır Nerenin Başkenti? Kahire Başkenti Neresi?
Mısır’ın Başkenti, Mısır’ın başkenti Kahire şehridir. Birçok ülke de olduğu gibi devletin yönetim merkezi Mısır de yer almakta olup, Cairo Municipality kurumu tarafından yürütülmektedir. Mısır’ın Kahire de olmak üzere ülke için birçok açıdan önemli olan şehirler; İskenderiye, Port Said, Asvan, Luksor, Şarm El-Şeyh, Dahab, Demenhur, Dendera, Dimyat, Dısuk, Feyyum, Giza, Hurgada, Hala’ib ve İmbaba gibi şehirleridir.
Kahire Ne Zaman Başkent Oldu?
Mısır’ın başkenti Kahire kenti, Fustat: (MS.641 – 750) 4 Halife ve Emeviler Döneminde Mısır Vilayetinin idari başkenti. Al-Askar: (MS.750 – 868) Abbasiler Döneminde Mısır Vilayetinin idari başkenti. Kahire: MS.972’den beri mevcut başkent olarak sürdürmektedir.
Kahire Hakkında
Ülkenin merkezi konumunda olup, kentin coğrafi ve genel özellikleri incelenmiştir. Kuzey kısmında Suez, doğu kısmında Nuweiba, güneyinde Bani Suwayf ve batı kısmında ise Giza ve Al- Fayyum gibi şehirler yer almaktadır. Kentin yüz ölçümü 214 km²’dir. Yüz ölçümü olarak ülke sıralamasında en düşük şehirler arasında yer almaktadır. Kahire ülkede yer alan şehirlerin nüfus sıralamasında ise birinci sırada yer almaktadır.